Vonattal

Vonattal utazni fantasztikus élmény. A nyomvonal vadregényes tájakon halad keresztül. Rengeteg alagút, kanyon, nemzeti park, stb… vár az utazóra. Az érem másik oldala, hogy a menetidőt meglehetősen optimistán “árazzák be”. A 2 órás késé alap, ezzel mindenki számoljon.
A rekord eddig (huszonnégy) óra késés. (Az esetről itt olvashatunk), egy másik, mindössze 7 órás késéről pedig itt. (figyeljük meg a dátumokat).

Vonattal nyaranta a Szabadka-Bar “gyorsvasúttal” tudunk leutazni (2015-ben június 4-re már lehet online jegyet venni).  Telente immár nem közlekedik. A Szabadka-Bar járat ára másodosztályon felnőtt személyre értve 30 euró körül mozog/mozgott hálókocsival 2012-ben. A blic.rs szerint ülés-rezervációval fog ennyibe kerülni, ehhez még hozzászámolandó a fekvő alkalmatosság. Hogy ez mennyire kedvező, mindenki magának dönti el. (A menettérti buszjegy Szabadka-Sutomore-Budva-Tivat-Herceg-Novi-Igalo vonalon kb. 50-55 euró)

Szezonon kívül a Szerbia fővárosából, Belgrádból utazhatunk Bar-ig (útba esik a montenegrói főváros, Podgorica és a vonat megáll Sutomore-n is).

Online jegyfoglalás: A Szerb Vasutak internetes oldalán online foglalt jegyekkel kapcsolatban keserű tapasztalatunk van. (2010)

2013 nyarán a személygépkocsi szállítása 30 euró volt egy irányban. Ez az ár 2015-ben is. A gépkocsi nem lehet magasabb 155 cm-nél.

  • Belgrád – Bar vasútvonal hossza : 471 km
  • Tervezett indulás Szabadkáról: 18:23
  • Tervezett érkezés Barba: 10:49
  • 2015-ben előreláthatóan június 4 és szeptember 6 között jár a Szabadka – Bar gyorsvasút.

Linkek:
Szerb Vasutak
Montenerói Vasutak