Vonatozás 7 óra késéssel

2013. január 19. szombat, 17:44

A Belgrád-Bar nemzetközi járaton utazni élményt jelent minden tekintetben. Vadregényes tájakon visz az utunk, kanyonok, hegyek, völgyek, nemzeti parkok, vasúti hidak… egyszóval gyönyörű. Egyszer érdemes kipróbálni a természet szépségei miatt… egyszer. 🙂

A menetrendhez képest 2 óra késést azért alapból be kell kalkulálni az útba és akkor a legtöbb esetben nem ér minket csalódás. Kivéve persze, ha valami történik, aminek következtében ez a két óra 7 órára nő. Nos, ez történt a tegnap is, ami nyáron még csak-csak elviselhető, de télen elég kellemetlen tud lenni, főleg ha a vagonok fűtése a rendkívül környezetkímélő “bújjatok össze” technológián alapszik.

Az eddigi rekord a Belgrád-Bar vonalon 21 órás utazás volt (471 km-ről van szó, vagyis a gyorsvonat nem egész 23 km/h átlagsebességgel abszolválta a távot), de a 4 órás késés is elég hosszúnak tűnhet, ha épp egy alagútban áll meg a vonat (erre is volt már példa). Ez főleg kánikula idején kritikus, amikor nyári öltözetet öltünk és 4 órán át élvezhetjük a hideget a hegy gyomrában. A vonat az út 24%-át alagutakban tölti, tehát van esély rá, hogy az elöregedett vas a 254 alagút egyikében áll meg.

Azok, akik a Szabadka-Bar, illetve a Belgrád-Bar útvonalra váltanak jegyet és mondjuk a vonat késik pár órát (esetleg 11-et) – akárcsak a mostani 7 órás késés esetében – kártérítés gyanánt egy mosolyra, esetleg egy vállrándításra, vagy egy gyengéd kiröhögésre számíthatnak az állami vasutak részéről.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, az itt lel információkra a vonatozással kapcsolatban. Kellemes utat!