Várak, óvárosok, várromok

Mire figyeljünk egy vár meglátogatásakor?

Az alábbi cikket több vár meglátogatásából megszerzett tapasztalatból írjunk:

Szinte minden nagyobb montenegrói tengerparti településnek van egy óvárosa. Több helyen komfort fogadja a vendégeket, ám van, ahol nem árt megfogadni pár apró praktikus (ember és pénztárcakímélő) tanácsot:

Stari Bar:
Stari Bar óvárosa alapvetően könnyen körbejárható. A vár lába alatt kis vendéglők várják a turisták. Egy egyszerű közértet is találhatunk, ahol korrekt bolti árak fogadnak bennünket. A várba vigyünk magunkkal vizet.
A belépő 1 euró ( 2011-es adat). A kapuban vegyünk összesen egy térképet (szintén egy euró), hogy tudjuk, hogy mit látunk.
A városon belül személy szerint láttam kígyót. Ezek a helyiek szerint nem mérgesek, azonban ha esetleg olyan szándékkal érkezünk, hogy minden kis zugot megnézünk és letérünk az -egyébként tökéletesen kialakított- ösvényekről, akkor lehetőleg zárt cipőben érkezzünk. Ha maradunk a kijelölt ösvényeken, az aggodalomra semmi ok és nyugodtan papucsban is végigsétálhatunk az óvárosban.
Az vár nem közvetlenül a tengerparton fekszik. Barból gyalog is felsétálhatunk, de az útra vigyünk vizet. (Mi Susanjból mentünk, ki lehet bírni)

Sutomore 1:
A nagy strand felett található városrom nem nagy látványosság, viszont cserébe egy egyszerű séta keretein belül meghódítható két fürdés között. Sok szót nem említenék rá, nem őrzi senki, így se szolgáltatások, se belépő. Kicsi.

Sutomore 2:
Haj-Nehaj vára

A Sutomore feletti hegyen találjuk ezt a várat. Aki átjön autóval a Sozina alagúton egy várat láthat a hegy tetején a kőfejtő mellett. Ez a Haj-Nehaj-i vár. Fentről csodás a kilátás nyílik a Sutomore-t ölelő hegyekre, valamint a tengerpartra, azonban feljutni oda, nem a legegyszerűbb művelet. A tengerpart felőli ösvények viszonylag jól áttekinthetőek, azonban ha a Haj-Nehaj nevű faluból indulunk, kicsit körülményes a feljutás.Haj-Nehaj felől az ösvény keskeny, néha eltűnik és az egyetlen útmutató a kecskeürülék. Átlag turistának nem ajánlott. Itt most nem azt akarom mondani, hogy ez valami extra nehéz túra, de azért 10 turistából 8 biztos nem az ilyen túrázások miatt érkezik Montenegróba.

Az út során a méretes pókok miatt bot legyen a kezünkben, amivel eltakarítjuk magunk elől a pókhálót (és a pókokat), közben figyeljünk a lábunk elé is a kígyók miatt. Feltétlenül hosszú nadrágban és zárt cipőben vágjunk neki ennek a várnak! (!) Vizet (fejenként másfél litert) és élelmiszert, valamint telefont vigyünk magunkkal!
További információk a várról…

Budva óvárosa:
Rendezett tengerparti óváros, minden Budvában megszálló turista legalább egyszer körbejárja. A várfalakon belül is találunk vendéglőket és egyéb üzleteket. Nincsenek megterhelő lépcsőzések, az óvárost ma is lakják.
A Citadellára 2 euró fejében engednek fel, viszont megéri ezt az összeget egy alkalommal. A Citadellán található könyvtárban több magyar vonatkozású emlékkel találkozunk majd. (Egy tipp a fényképészeknek: Aki a könyvtárban az üveg mögé szeretne fényképezni vigyen magával CP-L szűrőt.)

Kotor óvárosa:
A belépés ingyenes, ugyanazok a tulajdonságok jellemzik, mint Budva óvárosát (lakják, üzletek, nevezetességek, terek, közel a tenger, papucsban végigsétálhatunk számottevő lépcsőzés nélkül.)
Az óváros felett található vár viszont már egy keményebb dió. Én papucsban mentem fel, de legközelebb már zárt lábbeliben indulok neki.
A vár felé az óvárosból több helyen is elindulhatunk. Mindenhol unott képű fiatal lányok várják, hogy 3 (tavaly még kettő) euró fejében jegyet váltsunk. (Tény, hogy nem egy nagy kihívás ez a munka, tehát az unott arc megbocsátható)

Felfelé igencsak sok csúszós kőlépcső vár ránk, cikk-cakkban haladunk felfelé. Útközben több helyen figyelmeztetnek arra, hogy az út nem veszélytelen. A kőlépcső csúszóssága igazából lefelé haladva domborodik ki (kétszer sikerült hanyatt esnem, mert az út helyett a lenyűgöző kilátásban gyönyörködtem. Elénk tárul az öböl és a fentről háromszög alakú óváros).
Vagy viszünk magunkkal vizet, vagy kicsengetünk egy 0,3 literes félig langyos vízért 2 eurót a vízzel ügyeskedőknek. Az biztos, hogy ilyen, vagy olyan áron, de inni fogunk. 🙂

Herceg Novi:
Attól függ, honnan indulunk. Viszonylag kevés a lépcső, de ha le akarunk battyogni a partra, akkor van mit gyalogolni. A kilátásért itt is fizetni kell. Nyugodtan közlekedhetünk papucsban. 🙂