Taxisok Bar környékén

Az egyik kedvelt közlekedési mód Bar környékén a Taxi… Érdemes elolvasni azoknak, akik kocsi nélkül érkeznek Bar környékére. 2011-es cikk.

Olvasói beszámoló:

Nos, a taxistársadalom megítélése részemről vegyes. Mint mindenhol a világon, a bari taxisok között is van kedves, becsületesen a turista javára ügyeskedő sofőr… de van szemét, máról holnapra dolgozó hiéna is. Egy biztos, Dunát lehetne rekeszteni a taxisokkal. Gondolom, ez az állapot így is marad, amíg valakit a megfelelő helyen “odafönn” nem kezd el idegesíteni ez a dolog.
Bármikor le lehet inteni őket, magukat is ajánlják. Normális esetben bevett szokás, hogy a városi busz elől happolják el az utasokat, méghozzá úgy, hogy a városi járat áráért szállítják el őket, amennyiben 3-4 utast fel tud szedni egyszerre. Ilyenkor (leszámítva a közlekedési vállalatot), mindenki jól jár. Mondanom sem kell, hogy számlát a 12 taxizás alkalmával csak egyszer kaptam. 🙂 Itt még a taxióra is be volt kapcsolva… de a sofőr elmondása szerint csak azért, mert megbízható fülest kaptak, hogy ellenőrzik őket aznap. 🙂 “Epic fail”, “Zivela korupcija”

Természetesen azért akad bőven olyan taxis, aki pofátlan összegért szállítaná el az ember fiát. Külön vigyázni kell a vasútmegállóknál, valamint a bari főbuszállomáson várakozó taxisokkal. Ha meglátnak a kezedben egy bőröndöt, táskát a hátadon, frissen idecsöppent turistaszagot fognak, véged van. Ilyenkor a megszokott városi tömegközlekedési menetjegy árából (1-2 euró) igen könnyen 10-15 euró is lesz fejenként pár km-es útra…

A 12 taxizásból 3-szor csalódtam.
– Egyszer sokalltam a fuvardíjat, nem akart engedni, viszont meghaltam már a fáradtságtól, sötétedett, alagútban sem akartam gyalogolni és nem az ár volt a prioritás (Djurmani és Haj-Nehaj között elkért 3 eurót, miközben 6. ember voltam a taxiban… ez durván másfél km. Végül is, kockázati tényező voltam 6 utasként.)
– Egyszer valami ultranacionalista-fasisztára futottam rá, aki a horvátok mellett a magyarokat is szívből gyűlöli (szürke, vagy szürkésbarna, régebbi típusú Mercedes hajó, ronda, sárga fogú, magas, becsmérlő hangnemben beszélő sofőr. Az is sejti, hogy a sofőr undorral beszél valamiről, aki egy kukkot sem ért szerbül – egyébként árban korrekt 1 euróért vitt Čanjból Sutomorera, pont a busz ára)
– Egy sofőr, aki a kialkudott árat érkezéskor megtoldta fél euróval. Nem sok, de épp rosszul esett, mert hülyének nézett, másrészt meg úgy voltam vele, hogy ha már hülyének néztek, akkor viselkedjek is úgy: Mivel félúton közölte velem, hogy többet kér, a plusz összeget 2 darab 5 centes mellett 2, illetve egycentes címletekben kapta.

A 12 taxizásból 9-szer voltam maradéktalanul elégedett! Gondolom, elegendő a mintavételezés arra, hogy kijelentsem, 1:3-hoz az esély, hogy kretént fogjunk, illetve, 3:1-hez, hogy elégedettek leszünk. Azért az jól esett, amikor a bari kikötőben a taxisok elénekelték az “az a szep, az a szep, akinek a szeme kek” strófát, valamint felsorolták Budimpesta (Budapest), Szegedin (Szeged), Pecsúr (Pécs) nevét. Szóval van sok kellemes élményem is és összességében időt, pénzt takarítottam meg velük.