Szállások Montenegróban közvetlen a szállásadótól (330+ szállás)

Hála az internetnek Montenegrót is utolérte a szállásadók Ubere (Uber, a taxisok rémálma, mely forradalmasította és olcsóbbá tette a taxizást) az AirBnb.  A rendszer lényege, hogy közvetlen a tulajdonostól foglalunk szobát, apartmant. Bárkiből lehet szállásadó, akinek van egy felesleges szobája, apartmanja, háza és felkínálhatja azt másoknak.

A regisztráció ingyenes, nincsenek rejtett költségek, csak a szállás után fizetsz, ha foglalsz.airbnb

Hogy mind a turista, mind a szállásadó biztonságban érezze magát és jól járjon, több hasznos szempontot vettek figyelembe:

  • Ár. Mivel közvetlen a szállásadótól foglalunk, elvesznek a közvetítői díjak. Egyedül a Airbnb kér el egy jelképes összeget, amit külön feltüntetnek és ha a szolgáltatások teljes palettáját nézzük, elhanyagolható tételről beszélünk (megjegyzem, töredékéről van szó ahhoz képest, amit más közvetítők építenek be az árba).
  • Biztonság. Mind a szállásadó, mind a vendég biztonságban érezheti magát. A vendég előre információkat kap a szállásadóról, a szállásról, a szállás pontos helyéről, stb… a befizetett foglalást a szállásadó csak az érkezést követő 24 óra elteltével kapja meg. A vendég például megreklamálhatja, ha nem fogadják a szálláson, tehát az olyan jellegű csalások, miszerint valaki begyűjti a pénzt és aztán se híre, se hamva, gyakorlatilag ki vannak zárva. Azért valljuk be, ez nem kis dolog, amikor ismeretlennek fizetjük be a szállásfoglalást. A szállásadó is elégedett, mert az ő szabályai szerint alakulnak a szállás lemondásának feltételei. Nem lesz olyan, hogy valaki gondol egyet, mert 10-20%-os foglaló elég kevés ahhoz, hogy átverje. Nincsenek komolytalan “majd fizetek a jövő héten, most nincs pénzem” kaliberű ál-foglalások és ebből fakadó idő és pénzveszteség. Win-win szituáció. Amikor szállást foglalsz, pont úgy ahogy bárhol a világban, itt is megadod az útleveled, telefonszámot cserélsz a szállásadóval… kialakul egyfajta bizalom egymás iránt, mielőtt még találkoznátok.
  • Motiváció a korrektségre. Hányszor találkoztunk már olyan szállásadókkal, akik tudomásul vették hogy jöttünk, aztán miután fizettünk, le se bagóztak minket. (Szállásadóként is ott az érem másik oldala, amikor a “főbérlő” ráfut egy futóbolondra.) A bérlő és a szállásadó kölcsönösen osztályozzák egymást. Ez korrektségre, segítőkészségre és kedvességre motiválja mindkét felet. Aki eleve kedves, annak nem is esik nehezére, ha a másik is az… A szállásadó a vélemények alapján dönthet úgy, hogy elutasítja a potenciális vendég kérelmét (gondoljunk csak bele, mennyire kellemetlen, amikor egy olaszországi 14 euróért (7 euró/fő) kínált  2 ágyas szobát  nem kapunk meg, mert nem vagyunk szimpatikusak a tulajnak… létező példát mondtam, a regisztráció után keressetek rá Salerno-ra Olaszországban és játszatok a dátumokkal legalább egy hetes turnussal. Gondolom, egy petrovaci szállás is hihetetlennek tűnik 23 euróért, augusztusban, 4 főre. Tessék ellenőrizni! 🙂 Persze nem csak extrém alacsony áron tudunk foglalni, de az ár-értékarány minden árszinten kellemes). Ugyanakkor a nagyobb, pozitívabb osztályzat a tulajdonos reputációját növeli. Gondolom, ti is szívesebben mentek egy olyan tulajhoz, akiről minden vendég azt állítja, hogy korrekt.
  • Szolgáltatások. Az Airbnb applikáció elvezet a szálláshoz. Gyalog, autóval… elvezet. Gyönyörű tapasztalatom van ezzel kapcsolatban egy nehezen megtalálható szállás kapcsán. A másik érdekes dolog (többek közt ezért érdemes “verifikálni” a mobilszámot is), hogy mindegy melyik országban vagyunk, ha a tulajdonos üzen, akkor erről SMS-ben kapunk értesítést.
  • Szállásadás: Aki szállásadóként akar szerepelni, annak is érdemes regisztrálnia. A teljes általa meghatározott összeget megkapja.Ha még nem vagy tagja a rendszernek, attól függően, hogy milyen szerencséd van, erről a linkről kiindulva az AirBnB 10,18,25, ritkább esetekben 50 euróval járul hozzá az első szállásfoglalásodhoz (amennyiben annak értéke meghaladja a 80-100 eurót). Az utazási kredit a regisztrációt követően 1 évig áll rendelkezésedre.

Kellemes utat Montenegróba, vagy bárhova a világ 32000+ városába!