Stari Bar, várszemle

(Hasznos leírás Stari Bar-ról)

Olvasó beszámoló:

Haj Nehajból Stari Barig 1.5 eurót fizettem a tömegközlekedésért. Ez azért már több, mint 10km. A busz valójában csak a bekötőút aljáig közlekedik (fent láttam buszt, de nem jöttem rá, hogy melyik járat). A bekötőút tövét bűzös szemetesek “díszítik”, alant egy temetőt láthatunk, aminek a halottjai – szegények – igen erős pártkatonák lehettek (már bocs)… Konkrétan, nekem eszem ágában nem lenne a rokonaim sírjára kommunista csillagot vésetni… Innen cirka egy km. van az óvárosig, felfelé menet, enyhe emelkedővel. Útközben komoly kontrasztokat éreztem. Többnyire a házak a szegénységre utalnak, de akadt köztük néhány villa is, melyek messziről hirdették, hogy a tulajdonosuk piszkosul gazdag.

Előbb a vár bukkant elő, majd megpillantottam a nyüzsgő piacot is. A piac tövében vége is az aszfaltútnak. Innen keskeny, meredek, ám lépcső nélküli, kövezett utcácska vezet fel egész a várig. Az utca hangulatos, sok kis vendéglővel, elfogadható áron. A Slow Food cégér azért üt. 🙂 Legalább van önkritikájuk. Az aszfaltút végén egy közért is található… térjünk be, vásároljunk fejenként egy palack hideg ásványvizet… kelleni fog! Esetleg némi ropit is dobjunk a kosarunkba. A bolt olcsó.

Elfogyasztottunk egy ebédet az első kanyarban levő kellemes vendéglőben/előtt. Látszott rajta, hogy a tulaj azért rendesen foglalkozott a díszítéssel is. Ismerőseim halat, én töltött húslepényt (punjena pljeskavica) ettem körettel. Az árakra nem emlékszem, de elfogadhatóak voltak.

A Stari Bar óvárosának egy bejárata van. Ha egy mechanikus olívaolaj sajtoló géppel találkozol, akkor jó helyen jársz. Beljebb 2-3 unatkozó csaj bevasalja rajtad a belépőt, mely kemény 1 eurót kóstál. Egy térképet is vehetsz (ajánlott) szintén 1 euróért. Nem lőném le a poént, de olyan 40-50 objektum van a városban, fedezzétek fel. A vár egy részét újjáépítették, mert a hetvenes évek nagy földrengése megsemmisített jópár épületet a várfalakon belül. Templom, kilátó, imaház, óratorony, lőporraktár, palota, stb… minden van az óvárosban, ami élhetővé tette a régi időket. Kell pár óra, még körbeérsz.

Jó tanács: Az ösvényről lehetőleg ne térj le! 3 kígyóval találkoztam eddig, ebből egyik valami vörös dög volt, a másik kettőről kiderült, hogy csak “rokonokat” eszik, de azért a másfél méteres hossz elég idegesítő volt. Na, szóval térkép és ösvény. Alapvetően ezek mind menekülnek az emberek elől, eddig tán senkit nem bántottak, de azért az ördög nem alszik… zárt cipőt vigyél, már csak a kövezet miatt is. Csak szóltam! Nem megijedni! Nyugodtan viheted a gyerekeket is! Élvezni fogják! 🙂