Ismét rekord a Belgrád – Bar vonalon

2013. szeptember 18. szerda, 16:57

Amikor azt gondoljuk, hogy a 21 órás késési rekordot már egyszerűen nem lehet megdönteni, Szerb Vasutak ismét rácáfol minderre, ismét tud valami újat mondani. Pontosabban mutatni, mivel nyilatkozni nem hajlandóak (!)… Ugyan miért is nyilatkoznának, elvégre – viselkedésük alapján elkönyvelhetjük – nem hibáztak. Különben is, mit képzel a pórnép? Hogy valaki majd a vasutaknál magyarázkodásba kezd egy ilyen apró késés miatt?!?

24 (huszonnégy) órás késés a Belgrád-Bar vonalon. Az út mindössze 32 órán át tartott. Átlagsebességben mérve ez nincs 15 km/h .

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ugyanezzel a társasággal írtunk alá szándéknyilatkozatot az idén, miszerint a vonataink Belgrád és Budapest között hamarosan 160 km/h-s sebességgel fognak száguldani. Persze. A szerbiai vasúti hálózatban a vajdasági területeken rengeteg mellékágon még a Trianon előtti 100 éves sínek hátán nyöszörögnek 10-20-30 km/h-s sebességgel a vonatok.

Visszatérve a tegnapi eseményekre, a szerelvény eleve 80 perces késéssel indult. Belgrádtól mindössze 27 km kellett ahhoz, hogy a vonat első alkalommal meghibásodjon. Itt 11 órácskát vesztegeltek (ez egyébként – a szokásos pár 2-3 órás késést is bekalkulálva – pont a tervezett teljes menetidő). 27 km-t szükség esetén egy laza séta keretein belül is magunk mögött tudunk hagyni. 🙂

Ezt követően Kolasin település közelében makacsolta meg magát a vasszamár, természetesen egy alagútban, hogy hangulatosabb legyen. De kellemes is lehet 7 órát eltölteni egy alagútban 22 óra “vonatozás” után.

Az utasok elmondása szerint a legszörnyűbb nem is maga lerobbanás ténye, hanem a hozzáállás, illetve a kommunikáció hiánya. Se kaja, se pia, se tájékoztatás.

Azért Szerbiában nem csak a Bari gyors körül forog a világ. Bizony, aki és ami dolgozik, az hibázik, illetve néha meghibásodik. Így esett, hogy a három napon átívelő Belgrád-Bar utazással párhuzamosan Belgrád és Újvidék között is kisiklott két vagon. A Belgrádból Szabadka felé induló nemzetközi járatok utasait vonatpótló autóbuszokkal szállítják a kérdéses szakaszon. (Aki a cikk elején elmulasztotta elolvasni a szándéknyilatkozatot, itt újra megteheti.)

Aleksandar Antić közlekedési miniszter magyarázatot kért az esetekkel kapcsolatban a Szerbiai Vasutak illetékeseitől. (Ha már az utasok és az újságírók nem kaptak, hátha lealacsonyodnak egy miniszter szintjéhez és vele szóba állnak.)

Azért komolyra fordítva… Mi van, ha mindez télen, mínusz 10 fokban történik?

Végül a szemezgetünk a kommentárok közül:
• “Lemaradtak a Costa Concordia talpra-állításának teljes folyamatáról”
• “A japánok ezt fel sem tudnák fogni. 32 óra alatt megforgatnák a Földet” Válasz: “Az még hagyján, hogy a japánok, de a Föld 24 óra alatt saját magától fordul egyet”
• “Nem értem, miért lázadnak. A legszebb tájakon keresztül visz a vonat. Ha lassú, tovább élvezhetik.” Válasz: Há! Főleg azalatt a 7 óra alatt, amit az alagútban töltöttek.”
• “Szerbiában le kellene állítani az utasforgalmat. Csak a teherforgalmat meghagyni. Megnézném én azt, hogy akkor is játszanák-e a hülyét, ha a cégek szerteszét perelnék őket a késések miatt.”
• “Lehet, hogy a mozdonyvezető elugrott Sarajevoba csevapért … gyalog.”
• “Az elmúlt 8 éveben arra kényszerültem, hogy minden nap vonattal utazzak. Még soha nem érkezett meg menetrend szerint. Valószínű égne a pofájuk a világ előtt, ha a reális menetidőkkel raknák tele a menetrendet.”
• “Ez idő alatt biciklivel odaérnék. De tényleg.”
• “Nemrég utaztam vonaton és a szerelvény azért állt meg, mert egy tehén állt a sínekén. Elindultunk, majd fél órára rá ismét megállt a vonat, ismét egy tehén miatt. Kérdezem a kalauzt, mi van már, ilyen sok tehén keresztezi az utunkat? – Nem, ez ugyanaz a tehén, csak most utolértük.”
• “Nem értem, mire a sok rinya! Ennyi pénzrét ilyen hosszan utazni…”
• “Szerb TGV”
• “A lényeg, hogy megérkezett”