Hajókirándulás Bar-Petrovac-Budva vonalon

Olvasói beszámoló:

Két, három hajó túrahajó közlekedik Budva irányába. Mindegyik 10 euró, mindegyikre lehet jegyet kapni az indulás pillanatában szezonon kívül, a szezon alatt aki nem vesz jegyet elővételben, az aznap nem utazik. A jegy ára 10 euró. A hajó Barból, Susanjból, Sutomore és Canj településekről szedegeti fel az utasait. Három megálló van, egy egyórás Petrovac-ott :), egy 3 órás Budván, majd visszafelé egy kis levezető, egy 1 órányi fürdő a Királynő strandján, amit csak vizi úton lehet megközelíteni.

Nos, szezonon kívül nagy konkurenciaharc. Különböző – a külső szemlélő számára nevetséges – technikákkal halásszák el az utasokat egymás elől a hajók. Szezon alatt pedig megfontolt, önjelölt doktorrá, tekintélyes úrrá válik a hajótulajdonos, aki sajnos csak az elővételben megvásárolt jegyek tulajdonosait tudja a fedélzetre engedni.

Jó tudni, hogy a hajó orrán is lehet ülni, legyünk bátrak, mert megéri átélni ahogy a hullámok csapkodják az arcodba a hajó által felhasított hűsítő porlasztott vizet. Fényképezni mindenképp jobb itt, mint bent a hajóban. Ha nem a hajó orrán foglalunk helyet, hanem beljebb, akkor, ha közelebb akarjuk érezni magunkat a parthoz és ugyanakkor nem akarunk rákká égni, szintén jobbra tartsunk. Budva felé haladva közel visz a hajó útja a partokhoz, a kapitány poénkodik szerbül és angolul a mikrofonba és közben elmondja, hogy melyik strandot láthatja a kedves turista. Elhalad közvetlen Sveti Stefan mellett is, ami Montenegró egyik unikuma, minden Montenegróról szóló prómó anyagban ott a földnyelvvel szárazföldhöz masnizott luxussziget fotója.

Budvában 3 órát tölthetünk, ami megintcsak kevés, ugyanakkor legalább elmondhatjuk, hogy ott is jártunk.

Visszafelé, délután már távolabb haladunk a partoktól. A cél a Canj melletti elzárt strand, a Királynő Strandja. A sziklafalon ott van maga a királynő is, aki ezt a helyet találta a legideálisabbnak arra, hogy a mélybe dobja magát.
Nagyon szerettem itt. A víz kellemes, a hely nyugodt, egyedül az áramfejlesztő monoton, matt morgása töri meg a csendet. Az kavicsos strand fele ingyenes, nyugágy nélküli, a másik felében 2 ágyat és egy napernyőt bérelhetünk 10 euróért, ami nem a legjobb befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy 60 percet töltünk itt. Egy vendéglő van… az is monopolhelyzetben. Nem is mondom az árakat. 🙂

Visszafelé értelemszerűen fordított sorrendben kiszállnak az utasok. Persze senkit sem fog zavarni, ha történetesen a végállomásig, Bar kikötőjéig maradsz, annak ellenére, hogy nem ott szálltál fel, hanem teszem azt Canj partjainál.