Fizetőeszköz, pénz, kártya

Montenegró fizetőeszköze az Euró. Ugyanolyan Euró, mint amivel Ausztriában, Németországban, stb… fizetünk, tehát az otthon gyűjtögetett Eurónkkal gond és pénzváltás nélkül fizethetünk Montenegróban.

Míg Magyarországnak és a többi frissen csatlakozott EU-s országnak igen komoly kritériumokat kell teljesítenie, hogy bevezethesse az eurót, addig Montenegró már az euró fizikai megjelenése óta hivatalos fizetőeszközének tekinti azt. Sőt, Montenegró hivatalos fizetőeszköze 2001 előtt is a német márka volt Németország és az EU hallgatólagos jóváhagyásával, hogy borsot törjenek a másik volt Jugoszláv tagállam, Szerbia orra alá. Tehát Montenegró már a 20. sz. végén kivívta pénzügyi függetlenségét Jugoszláviától.

Apró(bb) pénz: Már itthon érdemes 10-20-50 eurós címletekben gyűjtenünk a montenegrói nyaralásra. Sőt, az itthon nem nagy becsben tartott fémpénz odalent teljes értékű és sok esetben jelent gondot a hiánya, tehát ha van, vigyük magunkkal! Mindig legyen nálunk valamennyi csörgős pénz, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy aprópénz hiányára hivatkozva elmaradjon a visszajáró egy része, vagy csúnyán nézzenek ránk, mert 100 euróssal fizetünk a közértben, a fél eurós ásványvízért.

Bankkártya: Montenegróban viszonylag széles körben elfogadott a bankkártyával (Visa, Diners Club, MasterCard, Maestro) történő fizetés. A nagyobb kereskedésekben gond nélkül fizethetünk velük.

Nagyobb bankok:
– CKB – Montenegrói Kereskedelmi Bank (OTP csoport tagja)
– Niksici Bank
– Opportunity Bank
– AtlasMont
– Podgoricai Bank

Megtörténhet, hogy a szerbiai áthaladásunk során marad némi dinárunk. Montenegróban a boltokban nem, de piacokon, néhány vendéglőben előfordul, hogy több esetben nagyban hirdetik, szerb dinárt is elfogadnak. Ezek váltási aránya általában katasztrofális. A szerb dinárt Szerbiában használjuk fel (az utolsó szerb benzinkút a röszkei határ előtt egy Mol kút.), esetleg itthon váltsuk vissza a nyaralás után valamelyik pénzváltónál, mert Montenegróban általában rosszul járunk a dinár-euró váltással.