Iható-e a csapvíz Montenegró területén?

Sok helyen -nem értjük milyen megfontolásból- egyszerűen azt olvashatjuk, hogy “a vezetékes víz Montenegró egész területén iható és a vízellátás 100%-ig megoldott.”

A fenti mondat nem teljesen fedi a valóságot. A következőket tapasztalatból írjuk:

Ivóvíz: Bár a csapvíz a legtöbb helyen tényleg iható és lehet, hogy a helyiek szervezete megszokta a vizet, mi (akárcsak bármely távoli országról lenne szó) nem tanácsoljuk, hogy csapvizet fogyasszon! 1-2 hetet töltünk Montenegróban, így ne azon a pár liter ásványvízen múljon, hogy hogy érezzük magunkat a nyaralásunk során… Tehát a palackozott ásványvíz javasolt!
1.5 illetve 2 literes ásványvizet már több helyen fél euróért kaphatunk, szénsav-mentes forrásvízhez 5 literes kiszerelésben már 70-80 centért is hozzájutunk.

– Vízellátás: Montenegró vízellátási problémáit mára többnyire megoldotta (5-10 évvel ezelőtt katasztrofális állapotok uralkodtak e téren), ám a délebbi területeken érdemes olyan szállást foglalni, ahol tartalék tartályokkal is fel van szerelve a szállásunkat biztosító ház. Szezon idején, amikor Montenegró lakossága drasztikusan megnövekszik, előfordul hogy esténként, amikor legnagyobb a terhelés (tusolás, locsolás), lecsökken a nyomás, adott esetben meg is szűnhet a vízellátás. Ez a jelenség szerencsére egyre ritkább, mivel Montenegró kormánya évről-évre komoly erőfeszítéseket és előrelépéseket tesz e probléma kiküszöbölése érdekében. Jó tudni, hogy a hálózati víz egy részét külföldről importálják. Herceg Novi környékén a vízhálózat karbantartása május végén és június elején zajlik. Ilyenkor leállítják a külföldi importot és Herceg Novi község drasztikus vízkorlátozásokat szenved el (napi 2×4 órát van víz)