Autóval (útvonalak)

Az útvonal megválasztása természetesen függ attól, hogy honnan indulunk, illetve, hogy mit szeretnénk látni. A leggyakoribb és legkézenfekvőbb megoldás, hogy Szerbián keresztül érjük el Montenegrót, de megadjuk az utat Horvátországon és Bosznián keresztül is.

Szerbián keresztül Montenegróba:

Ha Budvától délre akarunk megszállni (mondjuk Canj, Sutomore, Susanj, Utjeha, Dobra Voda, vagy Ulcinj. stb… a cél), akkor mindenképp ezt az útvonalat ajánljuk. Budapesti indulásnál is a szerbiai út a legegyszerűbb variáció.
Biztonság: Bár Szerbia neve sokszor szerepelt a híradásokban a 90-es évek során, tudnunk kell, hogy Szerbiában nem voltak harcok. Az ország 99-es légi bombázásának utakra vonatkozó következményeit elhárították. Arra, hogy kiraboljanak pontosan akkora az esély, mint Magyarországon. Rakjuk félre az előítéleteket és élvezzük a Dunától délre fekvő szerbiai táj szépségeit…

1. Budapest, Röszke(határátlépő), Novi Sad (Újvidék), Beograd (elkészült az elkerülőút), Gornji Milanovac, Uzice, Cacak, Bijelo Polje, Podgorica, tengerpart (Budva, Haj-Nehaj/Sutomore)

Link a térképhez
A legnépszerűbb opció. Budapesttől az M5-ösön Röszkéig. A szerb fővárosig autóúton, illetve autópályán haladhatunk. Gornji Milanovac mellé érkezve elkezd kanyarogni az út, kicsit szerpentines. Az útdíjakról és a montenegrói határátlépés szabályairól itt tájékozódhat. Az út 40%-át a szerb fővárosig autópályán/autóúton, a maradékot regionális utakon tesszük meg. Aki tart a belgrádi forgalomtól, annak jó hír, hogy elkészült a várost elkerülő autóút. Csak a Čačak táblát kell követni.
A teljes út km-ekben Budapesttől Podgoricáig 810 km. Innen Sutomore-ig vagy Budvá-ig 60 km-t, Ulcinj-ig 90 km-t kell megtennünk.

2. Budapest, Röszke (határátlépő), Novi Sad (Újvidék), Ruma, Valjevo, Uzice, Bijelo Polje, Podgorica
Link a térképhez

Ez az út 60km-el rövidebb, de cserébe szerpentinesebb. Novi Sad-ig ugyanaz. Autóúton haladtunk eddig, majd az újvidéki belvárosi hídon áthajtunk a Duna felett, Ruma ill. Valjevo irányába. Az út Valjevo után szerpentines, de az utat kijavították pár éve, tűrhető minőségű. Kicsit erősebb koncentrációt igényel, mint az előző út, de aki szereti a szép tájat és a szerpentineket, élvezni fogja az utat.
A teljes út km-ekben Budapesttől Podgoricáig 730 km. Innen Sutomore-ig vagy Budvá-ig 60 km-t, Ulcinj-ig 90 km-t kell megtennünk.

Megjegyzés a röszkei átkeléshez: Nyáron többször előfordul, hogy a Németországból hazatérő, szabadságukat otthon töltő török vendégmunkások leterhelik a röszkei nemzetközi határátkelőt. Indulás előtt tájékozódjunk a röszkei határátkelőn tapasztalható várakozási időkkel kapcsolatosan!! Ha többórás sorokról szerzünk tudomást, válasszuk a tompai, vagy a tiszaszigeti átlépőt. 16 Figyelem: A tiszaszigeti és a tompa átkelő kis határátlépő, így kizárólag magyar és szerb állampolgárok léphetnek át rajta. a nyitvatartási idő pedig a nappali órákra korlátozódik. 8-18 óra a nyári szezonban.
Az alternatív határátlépés kb. 30-45 perccel és 20-30 km-el növeli meg az út hosszát, ám egy esetlege 3-4 órás röszkei várakozóidő esetén remek döntés ez a kis kerülő.

<style=”text-align: justify;”>3. Akik közelebbről indulnak (mondjuk Makóról, vagy Szegedről) és meg akarják spórolni az összes autópályadíjat. Vajdaságban választhatjuk a regionális utakat is. Időben természetesen nem rövidebb, mint az autóút, de mivel az olvasók kérték, leírjuk.

Szeged, Tiszasziget (határátlépő), Senta (Zenta), Ada, Becej (Becse), Novi Sad (Újvidék)… és innen a 2. útvonallal megegyező.
Link a térképhez

Figyelem: A tiszaszigeti átkelő kis határátlépő, így kizárólag magyar és szerb állampolgárok léphetnek át rajta, a nyitvatartási idő pedig a nappali órákra korlátozódik. 8-18 óra a nyári szezonban.

Lehet, hogy ezzel az úttal megspóroljuk az autópályadíjat, de időben és km-ben nem rövidebb, és mivel elég hosszú az út Montenegróig, ha csak tehetjük (ha csak nincs tömeg a röszkei határon), válasszuk a pihentető autópályás megoldást Újvidékig.

4. Szintén az autópálya megkerülésére egy útvonal útba ejtve a tompai határátkelőt:
Tompa (határátlépő – a térkép egy kicsit trükkösen rajzol, de nem fog eltévedni senki),  Kelebija, Mali Beograd, Kula, Vrbas, Zmajevo, Rumenka, Novi Sad… és innen a 2. útvonallal megegyező.
Link a térképhez

Bosznián keresztül Montenegróba:

Gyakori kérdés, hogy mennyire tűrhetőek az utak Boszniában. Nos, bár nekünk kellene ilyen regionális utakat elviselnünk Magyarországon. Különösen igaz ez a Sarajevo-Mostar-Metkovic szakaszra. Arról nem beszélve, hogy mennyire gyönyörű ez a Neretva-menti szakasz! A boszniai útdíjakról itt tájékozódhat. Nem mellékes az üzemanyag ára sem, ami tradicionálisan Boszniában a legolcsóbb a régióban (erről bővebben itt)

1. (Horvátország érintésével) Budapest, Udvar(határ), Osijek (Eszék), Slavonski Brod (határ), Doboj,Zenica, Visoko, Sarajevo, Mostar, Metkovic (határ), Neum (kettős tranzithatár megállás nélkül), Debeli Brijeg (határ Montenegró).
Link a térképhez

Herceg Novi csak pár km-re van a határtól. Aki Barba, Ulcinjba akar menni, az számítson 150-200 km pluszra. Javasoljuk, hogy ha ez a végcél, akkor inkább Szerbiát válasszuk, hacsak nem dél-nyugat Magyarországról, pl. Nagykanizsáról, indulunk.
Autópályára csak 35 km-en át kell számítanunk valahol Zenica és Szarajevó között. Egy fizetőkapu van, ahol 4 boszniai márkát (2 eurót) kérnek el. Kártyával is fizethetünk.
Bosznia gyönyörű! Javasoljuk, hogy ha ezt az útvonalat választottuk, pihenjünk meg egy kicsit Mostarban! Akit érdekelnek a “piramisok”, az megszállhat Szarajevó előtt, Visoko-ban is, ahol állítólag piramisokat rejtenek a hegyek gyomrai.
Horvátországban az Adriai úton haladva lecsorgunk Montenegróig. Nem kell autópályát keresni, jó és szép az út a tenger mellett is. Útba esik Bosznia tengerparti kijárata, Neum is. Ez egy dupla tranzithatár.. Nem kell megállni, csak lelassítani. Ezen a határon vannak határőrök, de minimális az esélye, hogy megállítanak. A határőrök a szerb rendszámtáblás kocsikat pécézik ki maguknak erre a célra.

2. (Horvátország érintésével) Budapest, Udvar(határ), Osijek (Eszék), Slavonski Brod (határ), Doboj,Zenica, Visoko, Sarajevo, Srbinje, Scepan Polje (határ), Niksic, Podgorica… és valamelyik tengerparti város.

Szarajevóig megegyezik az első variációval. Srbinje környéke szerpentines, de szépséges. Ha este utazunk, tiszta az ég, és elég magasan vagyunk távol a városok fényétől, érdemes megállni egy pillanatra. Még azok is nagyot néznek, akik soha nem tekintenek fel a csillagokra. Gyakorlatilag elénk tárul a Tejútrendszer. Az út Achilles-ina 2007-es ottjártunkkor egy 10 km-es aszfaltozásra előkészített félkész szakasz volt, melyet reményeink szerint (és a rendelkezésre álló információk alapján) mára elkészítettek. Személyesen azóta nem volt szerencsénk meggyőződni erről.

3. (Horvátország érintésével) Pécs, Barcs(határ), Virovitica, Daruvar, Gradiska (határ), Banja Luka, Jajce, Donji Vakuf, Jablanica, Mostar, Metkovic (határ), Neum (kettős tranzithatár megállás nélkül), Debeli Brijeg (határ Montenegró).

Talán a legszebb útszakasz Bosznián keresztül. Útdíj nincs.

4. (Szerbia érintésével) Budapest, Röszke (határátlépő), Novi Sad (Újvidék), Ruma, Sabac, Loznica, Sokolac, Niksic, Podgorica …
Nem ajánlott.

Horvátország – Autópálya

Például Nagykanizsa irányából. Kényelmes, időben nem, km-ben annál inkább hosszabb, drágább megoldás, mint a boszniai. A horvát autópályadíj kb. 30 euró egy irányban + Boszniában 10%-kal olcsóbb az üzemanyag.

Nagykanizsa, Letenye(határ), Zagreb, Karlovac, Split, Dubrovnik, Debeli Brijeg (határ)…
Link a térképhez

Autópálya ide, vagy oda, ha Budva, esetleg Bar, Ulcinj a cél, és a horvát autópályát választottuk, akkor is marad durván 300-400 km kanyargós utunk, mivel a horvát autópálya még mindig csak Makarska környékéig van kész. Ha Magyarország nyugati része a start és Heceg Novi környéke a cél, akkor rendben. Az útvonalakat itt össze lehet hasonlítani.