Autóval (üzemanyagárak, útdíjak)

Az alábbi árak tájékoztató jellegűek és az adott országok bármikor változtathatnak rajtuk. Igyekszünk követni az eseményeket Durva eltérések nem lesznek, mivel sem Montenegróra, sem a tranzitországokra nem jellemző a drasztikus árváltoztatás, az arányok pedig többnyire ugyanazok, tehát az árak naprakész ismerete nélkül is tudjuk például, hogy Boszniában jobb tankolni (érdemes száraz tankkal érkezni az országba, majd elhagyni azt teli tankkal), mint Montenegróban, vagy Horvátországban, mivel a környező országokban itt a legkisebb az állami jövedéki adóteher az üzemanyagokon. Az aktuális forint/euró árfolyamot megtekintheti a MNB honlapján.


MONTENEGRÓ:

Autópályadíjak, útdíjak: Montenegróban nincsenek autópályák, fizetni autóval három helyen kell (ha arra járunk):
1. Sozina alagút: 2.5 euró/személygépkocsi
2. Lepetane komp: 5 euró/személygépkocsi
3. Trebinje – Herceg Novi: 3euró/személygépkocsi (mindössze 13 km-nyi kétsávos út)
(A komp kapcsán jegyeznénk meg, hogy a gyalogos ingyenesen használhatja, jegyváltással sem kell foglalkoznia, kérdezés nélkül mehet fel a kompra.)

Üzemanyagárak: (Lukoil):
EuroPremium 98 : 1.28 e
EuroPremium 95 : 1.20 e
EuroDiesel : 1.08 e
LPG : 0.65 e

Kártyás fizetés a kutak zöménél lehetséges.


SZERBIA:

Autópályadíjak, útdíjak:
Szabadka – Újvidék (Subotica-Novi Sad) – 3 eur, vagy 370 dinár.
Szabadka – Beograd – 5 eur, vagy 600 dinár.
Ljig – Preljine – 2 eur.
Kártyás fizetés a kapuk mindegyikénél lehetséges. A fennakadások elkerülése érdekében célszerű készpénzt vinni. Dinárban kedvezőbb a fizetés (kb. 5% a különbség a sajátságos árfolyam-értelmezés miatt). A Horgos-Belgrád szakasz  jobb  ( Belgrád felé vezető) oldalának minősége kifogásolható, autópályához nem méltó.

Üzemanyagárak (NIS):
EuroPremium 95 : 1,20 eur
EuroDiesel : 1,23 eur
EuroGas: 0,80 eur

Kártyás fizetés a kutak zöménél lehetséges. Készpénzben a helyi fizetőeszközzel (dinár) lehet fizetni.

A fenti árak átlagárak és kutanként változnak.


BOSZNIA:

Autópályadíjak, útdíjak: Egyelőre autópálya híján nincsenek költségek. A 335km hosszúra tervezett A1-es autópályából, mindössze 56 km-t sikerült átadni a forgalomnak 2001 óta. Szarajevó felett találjuk (Kakanj-Visoko-Josanica-Sarajevo-Tarcin vonalon). Ezt a rövid szakaszt megfizettetik – 3KM (1.5 euró) – kapus rendszer. Kapu Josanica-nál – Az ár személyautóra értendő.
Amennyiben valaki Mostart is látni szeretné: Szarajevó és Mostar között kimondottan jó utakon közlekedhetünk.

Üzemanyagárak:
Az egykori Jugoszlávia volt tagállamai közül Boszniában a legolcsóbb az üzemanyag már hosszú évek óta, ennek fényében igyekezzünk úgy megtervezni utunkat, hogy Boszniába száraz tankkal érkezzünk, az országot pedig teli tankkal hagyjuk el. A montenegrói és horvát benzinárakhoz képest akár 10%-os is lehet a megtakarítás.

Üzemanyagárak: (Petrol):
EuroPremium 98 : 1,12 eur
EuroPremium 95 : 1,08 eur
EuroDiesel : 1,12 eur
EuroGas: 0,59 eur


HORVÁTORSZÁG:

Autópályadíjak, útdíjak: Komoly autópálya-költségekkel nézhetünk szembe (durván 30 euró egy irányba), ráadásul távolságban mérve ez a leghosszabb útvonal, miközben így is marad elég km. amit autópálya nélkül kell megtennünk.

Üzemanyagárak:
EuroPremium 98 : 1,33 eur
EuroPremium 95 : 1,31 eur
EuroDiesel : 1,26 eur