Zelenika

1500 állandó lakost számláló falu 4 km-re keletre, sétatávolságra van Herceg Novitól. A csendes falu alternatívája lehet a környék tömegturizmusának.

Nevezetessége az 1902 épült Hotel Plaža (Strand Hotel) mely az első hotel és egyben az első turisztikai objektum volt Montenegróban, mondhatni, fontos indító mérföldköve és bölcsője a montenegrói turizmusnak… Építőjét történetesen dr. Magyar Antallnak hívták. Ő volt az első, aki szervezett kirándulásokban mutatta be Montenegrót az ide látogató turistáknak. A hotelt az államosítás során 48-ban elvették a családtól és a 60-as években gyermekek üdültetésére szolgált. A délszláv háborúban katonai objektumként üzemelt és mint ilyen, le is pusztult. 2005 óta elhagyatottan áll és a renováláshoz befektetőket várnak, jelenleg az örökösökkel tárgyalnak a visszaszármaztatásról.( Akit érdekel a befektetés, itt olvashat róla a lehetőségekről és a tervekről.)

A környék legrégebbi templomát is ezen a településen tekinthetjük meg (Szentháromság templom), mely egyike a falu 6 vallási objektumának. Érdemes meglátogatni a zelenikai Lalovina strandot, a régi vasútállomást (a Monarchia legdélebbi vasútállomása), valamint a közeli Lustica félszigetet és annak fürdőhelyeit (Dobrec, Zanjić, Rose). A faluban található a Zelenika kemping is.

Az alsó képen a Strand Hotel látható.