Vrijes – Mrčevac

Tivat elővárosa. Itt található a Tivati Reptér főbejárata, a közeli kék zászlós strand, Kalardovo, valamint a Virágok Szigete.
Bár közvetlen a reptér mellett van, a környéken a turizmus fejlődésével gombamód nőnek ki a házak a földből. A domborzati tényezők olyan szerencsések, hogy a repülőgépek zaja alig észlelhető, oda kell figyelni rá, hogy halljuk. Csukott ajtónál, (pl. klímával felszerelt lakásokban) semmit sem hallani.

Miután elhaladtunk a reptér mellett, úgymond a reptér sarkán találunk egy benzinkutat és a környék legkedvezőbb áraival felvértezett kisebb bevásárlóközpontot (Roda-Mercator). Ennél a kereszteződésnél jobbra kanyarodva Vrijes utcáin találjuk magunkat.

Magának Vrijes városrésznek nincs saját tengerparti szakasza, a falu az út felett fekszik. A legközelebbi rendezett strand 500 méternyi gyaloglásra van a falu bejáratától (közvetlen a reptér sarkában, így ezen a strandon a fejünk felett szállnak fel a repülők – érdekes).

Közlekedési szempontokból sem rossz a helyzet. A falu bejáratától közvetlen busz indul Radovićire, egész a Plavi Horizont (Pržno) strand bejáratáig. Mivel a parkolás ott 3 euró, megfontolandó, hogy a nagy – ám a Plavi Horizont strandjának népszerűsége miatt – szűk parkolóban hagyjuk-e a kocsinkat. A busz 1 euró egy irányban és a falu bejáratától indul.
A reptér a falu bejáratától 300 méter séta, Tivat fő buszállomása 1km-nyire van innen (Tény, hogy idáig el kell sétálnunk, ha a Kotorig közlekedő városi buszt akarjuk használni, vagy Herceg Novi-ig akarunk buszozni, a fő buszállomásról viszont bárhova eljutunk). Mindez fontos információ lehet, ha esetleg beindulna egy Budapest-Tivat járat. A hírek szerint WizzAir próbál megoldást találni.

A rendezési tervek alapján szép jövő vár a falura. Mindaddig, míg e tervek nem válnak valóra, viszonylag olcsó szállásokat kaphatunk a faluban. Aki hajlandó megkötni a kompromisszumot és gyalogol, buszozik vagy autózik a strandokig, azok már 7-8 euró/fő/nap-ért klímás apartmanban is ellakhatnak.