Vízum, Határok, Belépés

Ahhoz, hogy Montenegróba európai uniós állampolgárként beléphessünk szükséges:

Érvényes új típusú személyi igazolvány, vagy útlevél.

Ugyanez vonatkozik a választott tranzitországokra, Szerbiára, Horvátországra, Boszniára is egyaránt. Tehát a magyar állampolgár turistaként igazolvánnyal 30 napig tartózkodhat Montenegróban, útlevéllel 90 napig.

Bármely országon keresztül is érkezünk Montenegróba (Szerbia, Horvátország, Bosznia) Magyarország vízummentességet élvez.
———————————————————————————————

Autó:
Autónk nemzetközi biztosítását igazoló okirata (zöldkártya), mindenképp legyen nálunk! Általában itthon ingyenesen kiállítják.

A szükséges kiegészítő felszerelésről (pótkerék, láthatósági mellény, stb…) itt olvashatunk.

Ellenőrzés menete: Szezon idején az ellenőrzés rugalmas, különösen akkor, ha a vámos látja, hogy ha a család eu-s rendszámú  kocsival nyaralás céljából érkezett. Gyakori, hogy egy intés a vámvizsgálat.

Tartózkodási feltételek: 

Idézünk a Külügyminisztérium honlapjáról:
“A montenegrói idegenrendészeti szabályok alapján minden külföldi állampolgár az országba érkezését követő 24 órán belül köteles magát regisztrálni a helyi hatóságoknál (rendőrkapitányságoknál). A regisztrációt alapesetben a vendéglátó-ipari egység (motel, hotel, panziótulajdonos, magánlakásban kiadott szoba tulajdonos) magától elvégzi, amikor a vendégtől regisztrálás céljából elkéri annak úti okmányát. Amennyiben viszont a magyar állampolgár nem regisztrált vendéglátó-ipari egységnél száll meg (például magánszemélynél vendégeskedik), saját magának kell a regisztrációs kötelezettségnek eleget tennie. A regisztrációhoz az ún. 13-as számú formanyomtatványt (Prijava Boravista Stranaca) kell kitölteni. A nyomtatványt kizárólag a helyi papír-írószer boltokban árulják. A kitöltött formanyomtatványt az úti okmánnyal együtt a helyi rendőr-főkapitányságon kell érvényesíttetni. (A formanyomtatvány megvétele és kitöltése ugyanakkor nem jelenti a Montenegróban szintúgy kötelező turisztikai adó megfizetését, amit a vendéglátó-ipari egység tulajdonosa általában belekalkulál a szállás árába.) Montenegró egész területén TILOS az ún. vadkempingezés. Kempingezni, sátorban megszállni csak és kizárólag az erre kijelölt, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, regisztrált kempingekben engedélyezett.”
A szöveg forrása: Link

Bevihető élelmiszerek:
A 2008.jún.15 -től szigorított vámszabályok léptek érvében, így jelenleg:
Személyenként legfeljebb öt liter palackozott vizet, öt liter alkoholmentes és egy liter alkoholos italt vihet be eredeti csomagolásban az országba. Átengednek még a határon fejenként egy kiló szárított zöldséget vagy gyümölcsöt, s egy kiló azonnali fogyasztásra alkalmas, elkészített ételt. Előírás azonban, hogy az élelmiszereket hűtőtáskában kell tartani, ha a jármű, amelyben szállítják, nem légkondicionált.

Nos, a fenti rendelkezés elvileg a magyar turistát nem kellene, hogy érintse. A bolti árak átlagosan 10-20%-kal magasabbak egy magyarországi bevásárlóközpont árainál, ám például egy podgoricai bevásárlóközpontban ez az árkülönbség mérséklődik. Mivel jelentős távolságról van szó, minden kilogramm többletsúly érezhető az autó összfogyasztásán (pl. nem biztos, hogy célszerű ásványvízzel megpakolni a kocsit). Felesleges telepakolni az autót és kockáztatni, hogy visszafordítsanak a határon. Ez a rendelet elsősorban a kispénzű szerbiai nyaralókat érinti rosszul (és immár őket sem, mivel a szerbiai árak több ponton meghaladják a montenegrói árakat. Néha a szerb termékek is alacsonyabb áron kaphatóak, mint Szerbiában). Minden 20. szerb eddig Montenegróban nyaralt és (amíg nagy árkülönbségek voltak) jellemző volt, hogy a teljes nyaraláshoz szükséges élelmiszert lehordták a tengerre. Az uniós állampolgárokat általában nem különösebben ellenőrzik e téren, de azért legyünk tisztában a szabályokkal.

Dohányárú: Két doboz cigi / felnőtt. (Szerbiában is, bár őket annyira nem érdekli, mivel még mindig messze Szerbiában a legolcsóbb a cigi.)