Ulcinj – Velika Plaža

Finom szürke homok, lassan mélyülő tenger, rengeteg kagylóhéj a gyerekeknek, homokvár, strandröplabda, zene… 10 km hosszan. Az Ulcinjtól 3 km-re keletre induló Nagy Strand (Velika Plaza) nem véletlenül kapta a nevét, mivel toronymagasan Montenegró leghosszabb strandja.

Megközelítés (2012-es adatok):
– Autóval érkezhetünk, a strandok mögött többnyire ingyenes, árnyékos parkolókra lelünk. Szezon idején a strand mögött futó utak túlterheltek, így gyakran rendőrök irányítják a forgalmat és sokszor 1-2 km-en át csak lépésben tudunk haladni.
– Ulcinjból a vár alatti, Kis Strand elől rendszeresen indul vizitaxi. A menettérti jegy 3 euró. Érdemes odafigyelni arra, hogy viszonylag a korai órákban megy visszafelé az utolsó járat.
– Városi busz: 1eur/fő egy irányban Ulcinj és a Nagy Strand között. Szezonban éjjel 11-ig közlekedik óránként.

Árak:
Az éttermi árak nagyjából megegyeznek a Montenegróban jellemző árakkal. Standard kombót (2 nyugágy + egy napernyő) kb. 10 euróért kapunk. A tulajokat általában nem zavarja, ha 5-6 ember telepedik le és bérel ki egy kétszemélyes napernyőt. A nem fizetős partokat nem tisztítják, így itt partra vetett hínárok, valamint a szemét jelentős mértékben csökkentik a fürdőzés élményét. Innen ered az, hogy az ide látogató magyar turisták egy része koszosnak, másik része gyönyörűnek  mondja a helyet. Tudomásul kell venni, hogy a “Kis pénz, kis foci” elv dominál és akkor elégedetten hagyjuk el a Velika Plazat.

A part mentén 7 Kék Zászlós strand-szeletet is találhatunk.

Mivel Montenegró legdélebbi részeiről van szó, szezonban a késődélutáni órákban gyakori a drasztikus nyomáscsökkenés a part mentén, ami jelentősen lassítja a tusolást.