Ulcinj

Ulcinj (albánul Ulqin, vagy Ulqini) az adriai partok egyik legrégebbi városa, 500 évvel időszámításunk előtt is vannak a városra utalások. A 13000 lakos 80%-a albán nemzetiségű, így a városban a muszlim kultúra dominál, sajátos hangulatot kölcsönözve annak. Ulcinj Montenegró legdélebbi városa, 12 km-re van az Albán határtól.

A városi strand, hivatalos nevén a Kis Strand (Mala Plaža – viszonylag lassan mélyülő, homokos, apró kavicsos fürdőhely), 400 méteren át húzódik az ulcinji öbölben. Általában zsúfolt, a turisták által közkedvelt (inkább javasoljuk a Velika Plaža-t). Az immár felújított óvárost is itt találjuk. Területét ma is lakják, kávézókat és luxusszállókat találunk odafenn. A Mala Plaža felől a déli kapun át tudunk feljutni… Mindenképp látni kell… Az óváros a tengerből emelkedik ki, jellegzetes sziklanyelvek “támasztják alá”. A óváros északi kapujánál egy a város történetét bemutató múzeumot is meglátogathatunk… Itt megtudhatjuk, hogy Ulcinj neve honnan származik, hogy egy időben rettegett kalózváros volt, stb… stb… Szemben az északi kapuval egy pravoszláv templomot, és temetőt találjuk.

A Női Strand (Ženska Plaža) sziklás/betonos, tagolt, fenyőerdővel övezett fürdőhely. A közelben van egy kéntartalmú, gyógyhatású forrás, melynek vize állítólag több meddő nőn segített már. Ez olyan strand, amely kizárólag nőket fogad (mondjuk, mi férfiakat is láttunk a vizitaxiból).

Az árak városszerte mérsékeltek, elfogadhatóak, valamivel alacsonyabbak, mint a montenegrói tengerparti átlag.

Közlekedés szempontjából érdemes megemlíteni az Ulcinj és a Velika Plaža közti óránként közlekedő városi buszt (1euró/utazás), de vízitaxival is eljuthatunk a  Nagy Strand-ig. Az Ulcinj-Bar buszjegy 3.50 – 5 euró.