Tivat

Tivat a Kotori-öböl középpontján helyezkedik el. Kellemes klímája, változatos. Kedvelt üdülőhely, nemcsak nyáron, hanem télen is.
Annak ellenére, hogy a város viszonylag fiatal (19. század végén kapott városi rangot), időszámításunk előtti emlékek őrzik a hely kultúráját.

A 2003-as népszámlálás alapján a 9500 lelket számláló települést 39 magyar is lakja.

A város közelében fekszik (3km) a nemzetközi Tivati reptér. Ezzel a reptérrel Magyarországnak nincs összeköttetése.

A strandokat illetően városon belül van, de aki a betonos strandokat nem kedveli, az a szűkebb értelemben vett városon belül nem fogja jól érezni magát e téren. Egy nagyobb, nem betonos strandot tudunk megemlíteni, a Belane nevű fürdőhelyet. Apró-kavicsos, lassan mélyülő 95 méter hosszú part a kis kikötő bejáratánál. A Tivat elővárosaként ismert Seljanovóban (gyakorlatilag egybenőve Tivattal) viszont már nagyobb a választék e téren.

Érdemes megnézni a közeli Virágok szigetét (Ostrovo Cvijeća), a Plavi Horizonti homokos parton pedig süttethetjük magunkat a kék horizont alatt.

Tivat helyi közlekedéssel van összeköttetésben Kotorral. A buszok szezonon kívül óránként (este 10-ig), szezonban félóránként (01:30-ig) közlekednek Tivat-Seljanovo-Opatovo-Lepetane-Stoliv-Prcanj-Muo-Kotor vonalon. Az ellenkező irányban is vannak helyi járatok, pl. az, amelyik a fent említett Plavi Horizont-ig visz. A külvárosban helyet kapó fő “buszállomásról” bárhova eljuthatunk, akár Ulcinjba is. A fő buszállomás meglehetősen szerény, a jegyet is a buszokon kell megváltani, érdeklődni pedig a parkolószerű buszállomás mellé lerakott konténerbenben dolgozó hölgytől tudunk… (ha  tudunk szerbül 🙂 ) Tulajdonképpen egy buszmegállóról van szó. A helyiek szoktak is viccelődni, kérdezgetve a turistákat, hogy melyik a világon az egyetlen város, amelyiknek van reptere, de nincs buszállomása. 🙂

Tivatban van az Adria (beleértve az olasz Adriát is) legmodernebb kikötője, a külföldi befektetők által létrehozott Porto Montenegro.

További képek a településről…