Sveti Stefan

 

 

A Sveti Stefannal kapcsolatos írások rendre úgy állítják be, hogy Sveti Stefan egy a szárazfölddel egy földnyelvvel összekötött sziget, ahol az egyszerű halandó nem kap szállást, mert minden a luxus körül forog…

Részben igaz. Szállást kapni a szigeten, hát nem egyszerű dolog az átlagember számára (főleg most, hogy májusig renoválják a teljes szigetet)… Ugyanakkor elfelejtik megemlíteni, hogy a település nem csak a szigetből áll, mögötte a szárazföldön egy-egy strand húzódik, ami mögött rengeteg szálloda, apartman és magánszállás található, emberi léptékkel is elfogadható áron. Rendben, nem ez a legolcsóbb falu Montenegróban, tény.

A város 5 km-re fekszik Budvától. A félsziget igen látványos felülnézetből is. Aki autóval utazik, megállhat és megtekintheti ezt a látványt a félsziget feletti megállóból.

A félsziget bejáratát ölelő strandok nem a legolcsóbbak. Szezonon kívül elfogadhatóak a napernyők árai és általában nem nagyobbak, mint bárhol máshol, szezon alatt viszont hajlamos felkúszni egy „2ágy+1napernyős szett” bérlete egész 15-20 euróig is. Sveti Stefan egyik boltjában vásárolva konstatáltam, hogy az üdítők bolti árai nem sokkal maradnak el a Budva éttermi áraitól. Lehet, hogy csak nekem nem volt szerencsém.

 

Sveti Stefan