Sutomore

Szállások Sutomore közelében, Djurmaniban…

Sokan, akik idelátogatnak Sutomore-t úgy ismerik meg, hogy van egy hosszú strandja és máshol nem is lehet fürdeni. Tény, hogy minden út a városi strandhoz vezet, de azért mi megsúgjuk, hogy Sutomore 3+1+1 elérhető stranddal rendelkezik… mi is előbb a városi strandot mutatjuk be, mivel a fürdőzésen túl egyéb programokat is tartogat az idelátogatóknak…

Városi strand és sétány:
Egyben a város főutcájának, szállodanegyedének és szórakozóközpontjának is nevezhetjük. Minden út ide vezet, ha nem akarja az ember megtalálni, akkor is megtalálja.
Az “utca” következő módon néz ki: Az öböl elejétől a végéig 1500 méter hosszan strand… A strand felett végig teraszok, melyek az éhes és főként szomjas sétálókat szolgálják ki. A teraszok mellett aszfaltsétány húzódik, ahol túloldalon vagy fagyisok, árusok, éttermek, vagy szállodák, találhatóak… Autóval ide nem lehet bejönni, mégis valamilyen oknál fogva néha elő-elő bukkan egy-egy autós. Esténként, különösen hétvégenként Budvát megszégyenítő bulik vannak, fiataloknak ideális, bár a part mentén alvó turista komoly zajterhelésnek van kitéve.

Magát a strandot illetően a szezonban az ingyenes szakaszok gyakorlatilag már reggel megtelnek. A fizetős helyeken a nyugágy combo (két ágy és egy napernyő) bérlete helytől függően 5 és 10 euró között mozog. Bár az ingyenes részt is naponta takarítják, azt a turista-terhelést, amit kap, nem lehet egy esti és egy reggeli takarítással elintézni, így rövid idő után ezek a szakaszok piszkossá válnak. A fizetős részekkel nincs ilyen gond. A strand hol apró kavicsos, hol homokos, hol nagyobb kavicsokkal találkozunk.

Egyéb strandok Sutomoreban:
Túl a városi strandon, több strandot is találhatunk ebben a városban. Az egyik a Bar irányában található Zlatna Obala (Arany part). A másik 3 Sutomore túloldalán található már-már Zagradje település alatt.

Mivel félreeső helyen vannak, így szezonban is lesz helyünk a szabad részeken is. Gyönyörű kavicsos és sziklás strand a Strbina. Itt szintén fele-fele arányban van fizetős és ingyenes terület. Főként a helyiek látogatják. A másik a Maljevik. Többnyire fizetős. Mindkét helyen elfogadhatóak az üdítő és a fagyi árak, annak ellenére, hogy csak egy-egy vendéglő található mögöttük, nem jellemző, hogy visszaélnének a monopol helyzettel. Megemlítenék egy harmadik strandot is a Maljevik és a Strbina között, teljesen ingyenes, ami szép lenne, ha bárki gondozná, így viszont kiábrándító, mivel senki sem takarítja soha. Ez az egyetlen strand, amit nem ajánlunk.

 

 

Egyéb látnivalók:
Haj-Nehaj -i vár romjai, Sutomore-i vár romjai
(Olvasói beszámoló a Haj-Nehaj vár romjairól).

Közlekedés, parkolás:
A városi strand mellett parkolni kihívás, aki nem kíván ezzel megküzdeni és biztonságban akarja a kocsiját az esténként “jókedvű” fiataloktól, az szálljon meg a város felett 2km-re található Haj-Nehaj -ban és onnan egy hosszabb sétával az összes partot megközelítheti.
A Szabadka-Bar vonat itt is megáll, a taxisok alapvetően jóemberek, de azért vigyázzunk, mert vannak köztük hiénák is.
A városi busz 1 euróért mindenhova elvisz (Bar, Stari Bar, Šušanj, Čanj, Haj-Nehaj, Djurmani). /Olvasói beszámoló: Stari Bar/
Tartalmas hajókirándulás Budváig 10 euróért .
A városban két utazási iroda verseng egymással, montenegrói túrákat kínálva a turistáknak. Egy Sutomore-Skadar és egy Sutomore-Ostrog olvasói beszámolót olvashatunk.

Boltok, árak: A város feletti “Voli market”-et ajánjuk. Az árak elfogadhatóak, és mint mindenhol a parton, durván 20-25%-kal magasabbak az itthoni hasonló nagyságú boltok áraihoz képest. Esőben vigyázzunk, a bejárat csúszik!

Szállások Sutomore közelében, Djurmaniban, közvetlen a tulajdonostól…