Rafailovići

(Ráfáilovityi)

Kis partmenti település a Bečići strand, illetve a Budva-Sveti Stefan sétány felett. A faluban a tehetősebb réteg több emeletes házai, találhatóak meglehetősen zsúfoltan. Ezen házak egy részében apartmanokat, illetve szobákat bérelhetünk. Kedvelt célpont, mivel azok, akik az út alatt szállnak meg, legrosszabb esetben is csak 200 méter a gyaloglás a partig, továbbá mert kellő távolságban van Budvától (nyugodt éjszakák), ugyanakkor egy kellemes partvonal menti sétával el is juthatunk Budváig, mindeközben 3 strand is 500 méteres körzeten belül van (Bečići strand, Kamenovo és Rafailovići jellegzetes strandja, melyet alsó képen láthatunk). Mivel a hely rendkívül népszerű, az utcák pedig keskenyek, a parkolás jóformán nem megoldott.

Aki autóval akar ide jönni, az egyeztessen a szállásadójával, csak olyan szállást válasszon, ahol van az úttól elkülönített parkoló és ne sajnáljon a parkolásra napi 3-4 eurót, mivel parkoló szinte nincs, ami meg van, az óránként 1 euró. A parkoló itt arany. Szállást célszerű előre foglalni, már csak a parkolás miatt is. Akit ez nem érdekel, az parkolhat az út mellett is, de hozzon magával tartalék visszapillantó tükröt és kocsifényezőt.

A városkából szintén el lehet jutni a legtöbb Montenegrót bejáró kirándulásra. Érdekes még, hogy szintén indul a taxihajó/taxicsónak, mely egy a környék strandjaira szállítja a vendégeket, így csónakkal elérhető Sveti Stefan, Pržno, Budva és nem utolsó sorban a Budva öblében található Sveti Nikola sziget! A jegy ára 4 euró/fő, óránként tesz meg egy kört, vagyis akár 2-3 strandot is beiktathatunk, ha időben indulunk. Szezonban célszerű a jegyet másnapra megvásárolni, mert gyorsan megtelik a csónak.

Kocsi nélkül érkezők számára talán a legideálisabb szálláshely Rafailovići. Közel a strandok, közel Budva, közel Sveti Stefan, a kirándulások által pedig karnyújtásnyira kerülünk egész Montenegróhoz.

Képek Rafailovići-ról…

 

Rafailovići