Prčanj

Kotortól 5 kilométerre nyugatra, Stoliv és Muo között, szemben Dobrotával találjuk ezt az 1250 lelket számláló békés falut. A településről írásos emlékeink először a 13. századból vannak.

Prčanj ma főként halászatból és turizmusból él. A falu “arca” egy velencei építész által tervezett templom, melyet több mint 120 évig építettek. A városkában szinte csak régi épületeket vannak, s mindez különleges érzéssel tölti el az idelátogatót. Sok jeles montenegrói történelmi személy palotája, szülőháza, stb. található itt.

A várost átszelő vékony út a komoly koncentrációt igényel a forgalomban résztvevőktől, így a sofőr kevésbé, vagy egyáltalán nem élvezheti az ódon település hangulatát. A partmenti vendéglők egyike lehetővé teszi, hogy a vezető is megpihenjen.

Fontos tudnunk, hogy bár van rá mód, hogy a keskeny strandok egyikén megmártózzunk a tengerben, a települést inkább a régebbi építészeti remekek rajongóinak “találták ki”, semmint a vad strandok szerelmeseinek.

Az óránként, szezonban pedig félóránként közlekedő helyi járattal 1 euróért Kotor óvárosától Tivat központjáig bárhova eljuthatunk.