Petrovac

 

Petrovac (vagy más néven Petrovac Na Moru, olaszul Castellastua), Budva és Sutomore közt helyezkedik el, Budva községen belül. Igen látogatott hely, a természeti szépségek mellett, a fent említett helyzete miatt. Két vibráló város között egy 1500 állandó lelket számláló városka.

Itt található a híres Petrovaci homokos strand is (Petrovačka Plaža), amely 620 méter hosszan elhúzódva különleges elményt nyújt a Petrovacon nyaralók számára. Ezen a hosszú szakaszon szuvenír-árusok, éttermek, kávézók várják vendégeiket… Rendezett partszakasz, tiszta víz… mi kell még?

Különösen széppé teszi a helyet a plázs előtt húzódó két sziget, Katić és Cveta Nedjelja. E két sziget közvetlen környezete a búvárok egyik közkedvelt merülési helye Montenegróban.

Petrovacon érdemes megnézni a 3. századra datált mozaik alkotásokat.

Bár nappal a város maga viszonylag csendes, éjszaka a kávézók megtelnek fiatalokkal és beindul a buli…

Zenta csatahajó

Petrovac előtt találunk két kis szigetet, az egyiken egy templommal. A templomot 1923-ban emelték a Zenta csatahajó elsüllyesztésének túlélői a sorsukra hagyott hajótöröttek és a hajón hősi halált halt katonák emlékére. A túlélők 4-5 órát úsztak, míg partot értek. A legénység fele odaveszett. A Monarchia Zenta nevű cirkálója volt, mely megvívta az I. világháború első tengeri csatáját. 1914. augusztus 16-án lőtték ki a franciák közel Petrovachoz. A Zenta csatahajó ma is ott nyugszik a közelben 75 méter mélyen. Igen borsos áron merüléseket vezetnek a roncshoz.

A Zenta csatahajó története 1…
A Zenta csatahajó története 2…
A Zenta csatahajó története 3 – Pachner Pál, a Zenta kapitányának emlékirata…

Petrovac