Morinj

Kétségtelenül a Risani öböl legszebb, turizmusra legalkalmasabb települése, mind a strandokat, mind a szórakozást, mind a természet szépségét illetően. A Risanhoz tartozó települések közül egyedül ezt a helyet merjük fenntartások nélkül ajánlani.

Míg a Risani öbölben a többi településen a strandokközvetlenül a Jadranska Magistrala (az Adria mentén húzódó főút) alatt vannak, addig itt megvan a tisztességes távolság az úttól. A fürdőhely is rendezett és a település nagyságához képest megfelelően arányos…

… de Morinj-t nem (csak) a strandja miatt lehet szeretni. Patakakok egész hálózata csordogál alá a hegyekből, régi, sajnos már nem üzemelő vízimalmokon keresztül. Ezek az erek néha „megpihennek” és apró tavakat alkotnak. Okvetlen nézzünk be a Morinj és Kostanjica határán elhelyezkedő Catovica Mlini nevű vendéglőbe (egy nagy hallal reklámozzák)! Nem mindennap fogyaszthatjuk el egy italt, vagy egy ebédet ilyen varázslatos környezetben.

A falu másik két vendéglője alatt/mellett is átfolyik egy-egy patak.

A település felett található Gornji Morinj (Felső Morinj) nevezetű falu, ahonnan igen kellemes a kilátás a Risani öbölre.

Kirándulási lehetőség: A városi busz Kotorig visz 1 euróért. Kotor és Herceg Novi 12 km-re van innen. Kotor felé útközben mindenképp álljunk meg Perastban, ami egy a forgalomtól elzárt műemlék-város. Perastból átugorhatunk a várossal szembeni szigetre is. Sétáljunk végig Dobrota sétányát, vagy csodáljuk meg Kotort. Risanban római mozaikokat láthatunk, de Risan és Morinj között Lipciben barlangrajzokat is nézegethetünk. Herceg Novi felé Djenovici nevű helyet ajánljuk megtekintésre, e itt van Montenegró első szállodája is Zelenikában, melyet történetesen egy magyar építtetett. Herceg Novi szintén szép, de Igalo gyógyiszapos, homokos, kavicsos strandjait sem megvetendő dolog… Ha nem sajnálunk 27 km-t autózni, ugorjunk el a Radovici alatti Plavi Horizont strandra. Ezt megtehetjük a közelebbi úton komp beiktatásával, de elindulhatunk Kotor irányába is (megpsórolva a 2×5 eurós kompdíjat). Komppal Tivat 11 km-re van… Szóval Morinj jó bázisa lehet egy tartalmas nyaralásnak.