Kalardovo

Kalardovo eredetileg “csak” egy strand, de szép lassan épül felette a falu is. Egyre több ház emelkedik ki a semmiből és már egy utca aszfaltburkolatot is kapott.

Kék zászlós, lassan mélyülő, alapvetően homokos strand, a víz szélén 10 méteres sávban aprókavicsos, a parttól 50 méterre beljebb már iszapos. A 10-50 méteres sáv finom homokkal töltött. A homokos sáv 1 méteres mélységig dominál, azon túl, 50 méterre a parttól az iszap és talaj-menti növényzet veszi át a homok helyét. Kisgyerekes családoknak tökéletes. Elvétve kagylóhéjakat találhatók, így a „vadászösztönök” is kielégülhetnek. 20-25 centis mélységnél az ember bokája körül 15 centis halakból álló rajok úszkálnak. Napozás közben egy-egy repülő landolását is figyelemmel kísérhetjük, mivel légvonalban innen 300 méterre találhato a Tivati Nemzetközi Reptér.

Azért okosan van “kitalálva” a tengerfenék. A fenti paraméterek a nyugágyak, illetve a vendéglő előtt értendőek, így tehát valamivel rosszabbak a feltételek a szabad-strand előtt (később kezdődik a homokos szakasz).

A part rendezett, a vendéglő személyzete kedves. A vendéglőben esténként bulikat szerveznek, így a fiatalok is megtalálják a számításukat.

Szezonon kívül kellemes árakkal szembesülünk (pl. ingyenes napernyő és nyugágy). Június közepétől 2 euró a nyugágy, a napernyő úgyszintén, így a szokásos “2 ágy, egy napernyő” 6-10 euró.

400 méterre innen gyalog, vagy autóval is megközelíthetjük a híres Virágok Szigetét. Bár a sziget szép, messze nem a régi hírnevét megalapozó pompájában csillog. Érződik rajta az elhanyagoltság. Azért egy sétát megér.

További képek a strandról…