Jellemző árak

(2011-es árak Tivatból)

Minél felkapottabb, divatosabb egy hely, annál magasabbak az árak. Így van ez mindenhol a világban. Ezen az oldalon hozzávetőleges árakat és pár tanácsot írunk tapasztalat alapján.

Szállások:

Egy egyszerűen berendezett szobát Bar és Ulcinj környékén júniusban már 6-7 euró/főtöl kapunk napjára, szezon idején 8-9 euró ugyanez a szoba fejenként.
Budva, Kotor, Tivat környékén valamivel drágább. A tengerpart közelsége drágít ezen (és adott esetben a parkolás árán is!)
Egy négy fős apartman, konyhával, fürdőszobával Bar könyékén szezonon kívül 35-40 euró körül, szezonban 45-50 körül. Ugyanez Budva környékén 40-50, illetve 50-60.

Természetesen Budva környékén Madonna és a Roling Stones szálláshelyét is válaszhatjuk magunknak öt csillagos szállodában. Nem is tudjuk, és nem is akarjuk tudni mennyiért…

Üzemanyag:

Nagyjából a magyarországi árakkal megegyező. Nem érdemes gondolkodni rajta és lehetőleg Boszniában, vagy Szerbiában tele kell tankolni a kocsit. A régió üzemanyagárait folyamatosan frissítjük itt. A montenegrói kutak árait minden második héten keddenként igazítják a világpiaci árakhoz.

Bolti árak:

Értelemszerűen a nagyobb üzletláncok (Voli, Maxi, Merkator/Roda), bevásárló központocskák árai alacsonyabbak, mint a 30 méterre a tenger mellett található bódé árai. Mi a nagyobb láncok árait követjük.
– Kenyér (fél kilós) – 70c
– Tej (1 liter tetrapack) – 89c
– Ásványvíz 1,5l – 45c-60c
– Ásványvíz szénsavmentes 5l – 90c
– Teakolbász – 10 euró/kg
Az ásványvíz és a kenyér árai kiugróan magasak, a többi ár nem sokkal magasabb, mint itthon (10-15% átlagban. Persze vannak kiugró árak, és olyan is akad elvétve, ami olcsóbb, mint itthon. Mindenesetre felesleges túlterhelni a kocsi csomagterét. A dohánytermékek olcsóbbak, mint itthon).

Éttermi árak:

Nagyjából a hazai éttermek áraival megegyező.
(Becici – Obala étterem. A napi ebéd menü mindössze 5 euró. Ennyiért az apartmanban sem főzhető meg.)

Kirándulások árai:

A kirándulások árai – attól függően, hogy mi a kiindulási pont -, változóak. Információt a kirándulások szekcióban talál.

Strand-szolgáltatások:

Napernyő 2 nyugággyal
A legtöbb helyen 5-10 euró. Persze vannak extrém kivételek, pl. Sveti Stefan szezonban. Sok strandon kötelező tették a bérlőnek, hogy a bérelt strandszelet felét szolgáltatások nélkül, ingyenesen bocsássa a turista rendelkezésére. Nem biztos, hogy szezon idején minden strandnál jól érezzük majd magunkat az ingyenes rész tömegnyomorában…
A 2011-es árakról itt olvashat.

Szuvenírek és strandfelszerelések árai:

Jól nézzünk körül! Vettünk már Sutomoren 2 euróért olyan szalmakalapot, amit a szomszéd boltban 5 euróért adtak, Budván pedig 10-ért. Ugyanez jellemző a szuvenírekre is. Ha szezon vége felé érkezünk akkor hagyjuk az utolsó napokra a szuvenír vásárlást, ha az elején, akkor legyünk túl rajta az első napokban. A szezon akár rá is duplázhat a csecsebecsék az áraira.