Igalo

Egy kisváros, közvetlen Herceg Novi mellett, sétánnyal (Pet Danica) összekötve. A gyógyturizmus miatt az egyik legkeresettebb turista célpont. 1930-ban a párizsi Vichy kivizsgálta a helyi iszapot/sarat és egyértelművé tette, hogy gyógyhatású iszapról van szó. A második világháborút követően a montenegrói egészségturizmus központjává formálódott.

Anno Jugoszlávia vezére itt pihent meg a villájában (Villa Galeb), mely később Jugoszlávia szétesésének egyik szimbólumává vált. Ezen épületben találkoztak a szemben álló köztársaságok későbbi vezetői utoljára…

Akárcsak Herceg Novi-ból, Igaloból is könnyedén eljuthatunk a környék látványos strandjaira (pl. Zanjic), megnézhetjük pl. a Mamula szigetet, vagy csobbanhatunk egyet a Kék Barlangban. A lap alján látható képen is láthatjuk, hogy Igalo igencsak bővelkedik szállodákban. A nyári idény alatt a 3. legtöbb turista itt száll meg Montenenegrón belül. Igalot Herceg Novi szállodavárosának is nevezhetjük és mivel az állandó lakosság száma folyamatosan növekszik (3700), a város is ránőtt Herceg Novi-ra, így távolságokról gyakorlatilag nem beszélhetünk.

A standokat illetően, van betonos, kavicsos, aprókavicsos, gyógyiszapos és finom homokos. Mikor beérünk Igalo sarkába, akár nudizhatunk is egyet. A homokos és iszapos rész nagyon lassan mélyül, van olyan rész, ahol a parttól 50 méterre is csak sípcsontig ér a víz. Bár a városnak sok széles strandja van, a tömeg már június közepén is érezteti magát. Főszezon idején a strandok megtelnek.