Herceg Novi

Herceg Novi a Kotori-öböl bejáratánál elhelyezkedő tengerparti város. Viszonylag nagy lélekszámú, 12,500 állandó lakossal bír. A településre különösen jellemző a kultúra keveredése. Spanyolok, olaszok, velenceiek, oroszok, osztrákok… és még sokan mások uralkodtak ezen a területen, valamennyien nyomot hagytak maguk után…

Bár a régi épületek őrzik az ezeréves kultúrát (több régi templom is erről tanuskodik), magát a város megalapítását a 14. század végére datálják. Templomok, várak, paloták, könyvtár, történelmi múzeumok…  mind megtalálható a városban.

A szállodákat illetően 3 és 4 csillagos apartmanok ill. szobák a jellemzőek. Herceg Novi községben (Herceg Novi, Igalo, Bijela, Kumbor, Baošići, Zelenika) összesen 19 szállodát találunk, többnyire kilátással a tengerre.

Dubrovnik ill. Horvátország közelsége miatt gyakori megoldás, hogy az utazó Montenegró ezen részén száll meg sokkal olcsóbban, mint Dubrovnik környékén, majd átruccan a főbb látványosságok megtekintésére Horvátországba is.

Kemping közel Herceg Novihoz Zelenikán (Zelenika kemping), Bijelán (Zlokovic kemping) és Igalon található (Borovi kemping).

Herceg Novi közelében, 6 km-re a központtól található a Plava Špilja – Kék Barlang. Röviden: Kötelező!
A Mamula sziget sem egy eldobni való látványosság.

Újabban divat az Ibiza feeling. Nappali bulik a strand közelében. Egy biztos, a fiatalok Herceg Novi-n nem unatkoznak.