Haj-Nehaj

Ez a furcsán csengő nevű falu 1.5 km-re fekszik a sutomorei strandok felett. A Sozina alagút utáni első település. Első hallásra a másfél kilométer elborzasztja az embert, viszont a falu erényt kovácsol abból a “hátrányból” , hogy nem fekszik közvetlenül a part mentén. Teszi ezt azért, mert helyzetének köszönhetően jó pár strand elérhető innen indulva és aki nem szeret a parkolásért küzdeni, az is sokszor biztonságos parkolót kap a szállással.

A falu nem nevezhető különösen szépnek, bár a vár felett található névadó Haj-Nehaj nevezetű ókori várból gyönyörű a kilátás Sutomore-ra. Azoknak ajánlott, akik csak aludni szeretnének (nyugodtan, disco-mentesen), a nappalokat pedig valamelyik strandon tölteni. A 3 sutomorei strandra enyhe, szinte alig észrevehető lejtéssel gyalogolhatunk (vagy autózhatunk), busszal pedig 1 euróért elérhetőek Bar, Šušanj, Čanj, Sutomore fő strandjai, és egy napos túrát tervezhetünk Stari Barban is, ugyanis addig elvisz a helyi járat.

A falu fölé emelkedő várat állítólag az otthon maradt nők építették. A tudósok ma is elemzik a felhasznált kötőanyagokat, mivel a várban található víztározó mái napig tökéletesen szigetel, funkciójának megfelelően vizet tartalmaz, a külső várfalak pedig a földrengés ellenére épek maradtak.  A meghódítása kitartást igényel, mivel a falu felől nincs határozottan kitaposott ösvény. Zárt lábbeli és hosszúnadrág ajánlott, a pókoktól és a kígyóktól különösen félő egyéneknek nem ajánlott a kirándulás. Aki viszont elég bátor, jutalom gyanánt az ókori vár romjai által kölcsönzött különlegesen megnyugtató élményben részesül.

 

Szállások Haj-Nehaj közelében…
150 szállás Montenegróban…