Cetinje

Montenegró egykori fővárosa. A Lovcen hegység délkeleti oldalán helyezkedik el 670 méter magasan. A térképen Podgoricától DNY-ra találjuk kb. 30 km-nyi távolságban. Nevét a Cetina folyóról kapta.

Amíg nem voltak repülők, védelmi szempontból ideális terület volt, a törökök ugyan többször is elfoglalták, de nem tudták a hagyományaikat ráerőltetni az itteni társadalomra, többször elfoglalni pedig azért kellett, mert a montenegróiak többször ki is zavarták innen őket.

A város kulturális szempontból ma is Montenegró fővárosa, s mint ilyen, többször is felmerül annak ötlete, hogy újra ide költöztessék a kormányszerveket. Az ötletnek komoly gátat szab a tény, hogy Cetinje lakossága tizede a jelenlegi fővárosénak.

A tengerpartokról több helyről szerveznek ide kirándulásokat, melyek során bemutatásra kerülnek a város nevezetességei, úgy mint: a Királyi Palota, a Szent Péter kolostor-együttes, Danilo püspök mauzóleuma, a Kék Palota, a Zeta-ház, a volt nagykövetségi paloták, a Vlaska templom, valamint a Cetinje és Kotor közti régi út. A cetinjei kirándulás bővelkedik a kultúrális örökségekben. Meglátogathatjuk még a környék fő attrakcióját, II. Petar Petrovic Njegos sírját, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik fél Montenegróra.

Cetinje Európa legcsapadékosabb települése. A városra éves szinten 4000 mm (!) eső esik.