Budva

 

Nos, amennyiben pezsgő életre, gyönyörű tájakra, kék zászlós strandokra, bulikra, szórakozásra vágysz, Budva és környéke a te helyed.

Budva a montenegrói tengerpart fővárosa… mindent megkapsz, azonban ezért kompromisszumokat kell kötnöd. Mint minden főváros, Budva is viszonylag drága… a “viszonylag” szón a hangsúly és nem a “drágán”. Talán így jobb a megfogalmazás: Montenegrói szinten viszonylag drága.

Az budvai riviéra lakosainak száma mindössze 16000. Hogyan lehet akkor, hogy itt bármilyen kulturális turista központ lehessen??? Ne tévesszen meg bennünket a 16000-es szám. Nyaranta fél millióan szállnak meg itt.

A város 1 kék zászlós stranddal büszkélkedhet, de gyalog, autóval, vagy busszal eljutva a 10-15 km-en belül elhelyezkedő településekre további 5 kék zászlós strandot találhatunk a régión belül. Kis távolságok és változatos tájak várják a környékre tévedő turistát…

Érdemes megemlíteni, hogy Budva község összesítve 11 km-nyi homokos, aprókavicsos partszakasszal rendelkezik. Persze ez mellett sziklás strandokra is lelhetünk.

A 2500 éves város viharos történelme során a létrejött kulturális örökség szintén látványosságokban gazdag. Hogy mást ne mondjak, Montenegró ezen területei az Osztrák-Magyar Monarchia része is volt valaha (és ennek nyoma van az óváros könyvtárában).  A keleti és nyugati kultúra fantasztikus kontrasztja nem csupán Budván, de Montenegró egész tengerpartján különleges hangulattal bír.

Bečići, Jaz, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Rafailovići és Kamenovo mind a budvai riviérán helyezkedik el… A tartalmas, önfeledt nyaralás garantált.

Érdemes végigjárni a partmenti sétányt, megnézni az óvárost, a strandokat (Slovenska Plaza, Mogren I-II, Gradska Plaza, stb…)… esténként buli, nappal, aki akar, az repülhet, bungeezhat, szelheti a vizet valamilyen motoros járművel… stb… stb… stb…