Bijela

(Ejtsd: Bijëla)

Bijela Herceg Novi körzethez tartozó, 3700 lelket számláló városka. Régi idők óta a híres Bijela Adriatic hajógyárnak ad helyet, mely jelenleg a legnagyobb karbantartó dokk Montenegróban. Túl az évszázados múltra visszatekintő hajógyáron, a helyi templomban régi, ám felújított freskókat tekinthet meg az idelátogató.

Természetesen mint minden tengerparti településnek a Kotori öbölben, Bijelának is vannak szép kis hangulatos, nyugodt strandjai, ám ezek legtöbbjénél meg kell békélnünk a hajógyár látványával.

A városnak szintén van sétánya, ám ezt a sétányt párszáz méteren át megszakítja a hajógyár. Ittjártunkkor érdekes mód igen sok turista volt a városban és a fürdés során láthatóan nem zavarta őket az “ipari negyed”. A település egyharmadán (a Herceg Novi, illetve Baosici felőli részén) a partról nem is látjuk a gyárat. Azért azt meg kell jegyeznünk, hogy a város tengerparti oldalának középső szakaszán (amire ráhajlik a hajógyár dokkja) csak betonos strandokat találunk és itt mintha alábbhagyott volna a turistacsalogató igyekezet is.