Bar – Šušanj

Bar és Susanj…
A két település mára egybenőtt és tulajdonképpen csak Bar-ról beszélhetünk. Susanj helységjelző táblája már nincs is az út mellett. Mégis külön említjük, mert Bar városnak Susanj település a turistákat közvetlenül érintő része, magyarán Susanjban koncentrálódik a turisták elszállásolása, de Susanjhoz tartoznak Bar azon partszakaszai, strandjai, melyek a turistákat vonzzák.

{vsig}varos/bar{/vsig}

BAR

Kikötőváros. Montenegró legnagyobb, teherforgalmat is lebonyolító nemzetközi kikötőjét tudja magénak a város, stratégiailag a legfontosabb tengerparti települések egyike. A szemközti Bari-val rendszeres a kompjárat, de indul Korfura és Anconába is hajó. A Szabadka-Bar vasút végállomása.
Maga Bar belvárosa nem egy turistacsalogató látványosság. A központ rendezett, az utak sok helyen 2×2 sávosak, a várost széles utcák jellemzik, de mégis úgy érzi az ember, hogy túl sok a beton.

Közlekedés: A városi közlekedés remek. A taxik kiegészítik a városi buszjáratokat, melyek Bar régió összes tengerparti településén keresztül haladnak. A buszok óránként, néha félóránként közlekednek. A város közlekedése a nyugati részre van súlyozva
– Nyugati vonal: Stari Bar-Bar-Susanj-Sutomore-Hajnehaj-Djurmani-Canj
– Keleti vonal: Bar-Dobre Vode-Utljeha-Kruce

A vasút és a vonat állomás között kb. 100-150 méter a távolság, viszont mindkettő 1.5 km-nyi gyaloglásra van a központtól.

SUSANJ

Bar turistákat fogadó negyede. Alatta húzódik a városi strand a Zukotrlica… A fürdőövezetben kavicsos strand. Erősen javasolt a fürdőcipő ezen a strandon. A strand felett közvetlenül vékony fenyves, majd egy rendezett sétálóövezet, felette az út, majd Susanj városnegyed villái, házai. Itt szinte mindenkinél van kiadó szoba, apartman… de ha nincs, akkor rögtön a szomszédnál van. A város egy hegyoldalra “mászik” fel. Ahol Susanj és Bar találkozik, játszótér, kávézók, focipálya, teniszpálya… stb. várja a pihenni vágyókat.

Konklúzió, ajánlott programok, ha itt nyaralunk: Susanj remek kiindulópont. A szállások olcsók, de legyen autónk, vagy használjuk a buszokat, taxikat, mert ha Montenegrót kizárólag Susanj, illetve Bar alapján ítéljük meg, akkor nem fogjuk meglátni Montenegró szépségeit… Ha kimozdulunk, akkor nagyon tartalmas nyaralás és felejthetetlen élmény lesz.

  • Szórakozásra esténként elmehetünk Sutomorera is bulizni (busszal és akkor az alkohol sem lesz gond), nappal nézzük meg a közeli strandokat…
  • Vörös strand (sziklás strand Bartól nyugatra) gyalog. Esetleg után a Beogradska Plaza szintén gyalog, vagy autóval….
  • Sutomore, Canj, szintén elérhető busszal is…
  • Keleti irányban ugorjunk el Dobra Voda-ba, vagy nézzük meg Utjehát.
  • Ha Barban/Susanjban vagyunk, okvetlen nézzük meg Stari Bar-t, Bar óvárosát, és Stari Bar-ban található Európa (állítólag) legöregebb fája is.
  • Egy napot szánjunk rá Ulcinj meglátogatására. Ott is érdemes megnézni az óvárost, majd elugrani a Velika Plazara, főleg, ha szeretjük a finom homokkal megáldott strandokat és a kagylóhély-gyűjtést. Kisgyerekkel kötelező!
  • És a legfontosabb! Innen naponta indul egy egész napos hajókirándulás, mely elvisz a partok mentén egész Budváig… Kötelező program. 10 euró/fő!
  • Este sétáljunk egyet a Susanj-t Barral összekötö sétányon.

Szállások Šušanj-ban…
150 szállás Montenegróban…

Bar, Šušanj